Zdrowe posiłki do pracy – jak je planować i przygotowywać?

Owoce soki

Silnie propagowany zdrowy styl życia, obejmuje zbilansowane, zdrowe posiłki na każdy dzień i aktywność fizyczną. Zdaje się, że to nie wiele, ale sprawa się komplikuje, kiedy codzienne obowiązki biorą górę. Intensywny poranek, stres w pracy i popołudniowe zmęczenie sprawiają, że jemy zbyt szybko i nie zwracamy uwagi na jakość posiłków. Wcale nie musi tak być! Jak zmienić swój codzienny styl odżywiania ? Na wstępie skup się, na tym, co jadasz w pracy. To w niej spędzasz większość dnia. Zatem to na godziny spędzane w pracy przypadają zawsze co najmniej dwa najważniejsze posiłki dnia: II śniadanie (nierzadko również pierwsze) i obiad bądź obiad i podwieczorek.

Planowanie zdrowych posiłków do pracy!

JerzynyNajłatwiej utrzymać kontrolę, nad tym, co się je, planując odpowiednio wcześnie posiłki. Jeśli tryb pracy należy do standardowych, czyli pięć dni od poniedziałku do piątku po osiem godzin, dobrze już w weekend przemyśleć jadłospis na cały tydzień i sporządzić zakupy. Zdrowe posiłki do pracy najlepiej przygotować w tak zwanych lunchboxach, dbając o ich urozmaicanie. Warto zabierać ze sobą również przekąski. Istotne również, by ustalić sobie stałe godziny przerw na posiłki, by jadać regularnie. Co, może znaleźć się w lunchboxach?

Śniadaniowy lunchboxach do pracy:

Śniadania powinny być pożywne, obfitujące w produkty zbożowe i warzywa. Wówczas dostarczą odpowiednią ilość energii i będą służyć koncentracji, która jest potrzebna nam w pracy. Śniadaniowy lunchbox może uwzględniać od razu dwa pierwsze posiłki. O to kilka przykładów, jak go skomponować:

  • Propozycja 1: Świeże warzywa pokrojone w słupki: marchew i seler oraz humus, ciasto marchewkowe.
  • Propozycja 2: 2 kromki chleba razowego, 50 g sera białego twarogowego z rzodkiewką, garść winogron.
  • Propozycja 3: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, pasta z awokado, kilka plastrów pomidora, baton proteinowy.

Obiadowy lunchboxach do pracy:Owoce soki

Przyrządzając, zdrowe posiłki do pracy nie można pominąć obiadów. Jak się okazuje, mogą być proste, szybkie i zdrowe. W tym przypadku również należy zadbać o różnorodność na talerzu i nie należy pomijać warzyw. Wygodnym i szybkim rozwiązaniem są dania jednogarnkowe, o to kilka propozycji:

  • Propozycja 1: makaron pełnoziarnisty z gotowanym kurczakiem, szpinakiem i pomidorami koktajlowymi.
  • Propozycja 2: ryż gotowanym z mieszanką warzyw: brokułem, marchewką, selerem i fasolką szparagową oraz pieczony łosoś.
  • Propozycja 3: kasza gryczana z indykiem, szpinakiem, kapustą pekińską i porem.

Dla łasuchów, którzy szukają sposobu na niepodjadanie, poleca się również zabieranie do pracy dodatkowo np. mieszanek bakaliowych lub koktajli warzywno-owocowych.

About the Author

Znana osoba w środowisku marketerów internetowych. Zajmuje się promowaniem witryn internetowych wśród klientów. Jego ulubione branże to gastronomia, przemysł oraz branża beauty. W wolnych chwilach gra w golfa i badmintona.

You may also like these